Speksteen of kleisteen

Definities

Kleisteen wordt ook wel vuurvaste steen genoemd of chamotte. Een massieve tegelkachel wordt meestal uit deze kleisteen opgebouwd, afgewerkt met keramische tegels (vandaar de naam) of ook met gips. Kleisteen is dus een synthetisch produkt, dat vooral van natuurlijke klei gebakken wordt. Het bakken kost wel veel industriële energie.

Speksteen wordt ook zeepsteen of steatiet genoemd. Speksteen is de zwaarste natuursteen, wat een belangrijke verklaring is voor de vuurvastheid en het warmte-opname en geleidingsvermogen. Het hoge smeltpunt van speksteen staat toe de steen tot op zeer hoge temperaturen te verhitten. Speksteen wordt gebruikt voor het maken van massieve speksteenkachels.

Eigenschappen

Speksteen kenmerkt zich door een buigweerstand die 3 tot 4 maal hoger ligt dan bij de klassieke kleisteen of chamotte. De drukweerstand is initiëel lager, maar dat verandert de eerste maal dat een speksteenkachel wordt gebrand. Bij verhitting tot 1000°C verdubbelt de drukvastheid zich al, van 25 MN/m2 tot 54 MN/m2 . Deze sterke verhoging van de drukresistentie door verhitting is waarschijnlijk een gevolg van de ontbinding van magnesiet en talk, waarbij ceramische verbindingen worden gevormd.

Alleen speksteen met een extra hoog gehalte aan magnesium, minimaal 40 %, is geschikt voor de kachelbouw. Wanneer we hierna het over "speksteen" hebben, dan bedoelen we enkel deze soort. Hierna enkele belangrijke vergelijkingspunten tussen speksteen, kleisteen, gietijzer en beton :

Materiaal
Dichtheid (Kg/m3)
Warmte-geleidbaarheid (W/m°C)
Soortelijke warmtecapaciteit
per volume

(105 J/m3°C)
gietijzer
7500
71
39,8
kleisteen
1700
0,6
14,3
beton
2400
0,4
20,2
speksteen (Tulikivi)
3000
7
30,0

Dichtheid, warmtegeleidbaarheid en soortelijke warmtecapaciteit van enkele materialen gebruikt in de bouw van kachels
(Opgelet : dit zijn slechts algemene richtwaarden afkomstig van een representatief staal).

Verduidelijking :

Voor elk materiaal kan men meten hoeveel warmte er nodig is om de temperatuur van 1 Kg of 1 m3 met 1°C te doen stijgen : dit noemt men de soortelijke warmtecapaciteit. De soortelijke warmtekapaciteit per volume is bij speksteen 2,5 maal hoger dan bij de vuurvaste chamottesteen gebruikt in tegelkachels. Alleen gietijzer kan daarin met speksteen konkurreren door de veel hogere dichtheid, maar kent vele andere nadelen. Deze warmteopslagcapaciteit is van doorslaggevend belang voor het verbrandingsrendement. Op laboratorium-schaal bestaat ook kleisteen met een warmtecapaciteit die vergelijkbaar is met deze van speksteen. Maar voor zover ons bekend wordt deze niet of slechts op zeer beperkte schaal in tegelkachels toegepast.

Speksteen kenmerkt zich ook door een enorme interessante warmtegeleidingscoëfficiënt. Daarin scoort de speksteen 8 tot 10 maal hoger dan kleisteen. Daardoor gebeurt de opname van warmte uit het vuur erg snel en duurt het zelfs bij een erg grote speksteenkachel niet lang vooraleer de kachel warmte uitstraalt. De warmtegeleiding is evenwel lager dan bij gietijzer, maar dat is dan weer bevorderlijk tav. de warmteaccumulatie op lange termijn.

De voornaamste troeven van massieve speksteenkachels tegenover massieve tegelkachels berusten op deze uitzonderlijke verhouding tot warmte van de speksteen. Speksteen maakt ze duurzamer, minder volume innemend voor eenzelfde warmte-opnamecapaciteit en vooral sneller opgewarmd.

Esthetisch

Het is moeilijk een natuursteen met een gebakken steen te vergelijken en uiteindelijk een kwestie van persoonlijke smaak. Speksteen is een parelgrijze natuursteen. Omwille van die neutrale kleur past ze in elk interieur en met elke kleur. Dat kan een betere oplossing zijn dan een gekleurde kachel voor een toestel dat generaties lang meegaat. Smaken en interieurs durven immers nogal veranderen. Er bestaat speksteen in diverse tinten en in speksteenkachels wordt ook steeds meer gekleurde natuursteen als decoratie verwerkt, zoals graniet en serpentiniet.

Kleitegels worden geglazuurd en daarin zijn vele kleurschakeringen mogelijk. De chemische kleurstoffen roepen voor sommigen wel vragen op.

Kostprijs

Speksteen kan gemiddeld 2 maal meer warmte opslaan per volume dan kleisteen, zodat speksteenkachels veel minder ruimte nodig hebben en beduidend prijsgunstiger zijn dan massieve tegelkachels met eenzelfde warmte-opnamecapaciteit. De montagekosten zijn ook laag omdat de opbouw meestal in minder dan een dag gebeurt. Voor de montage van massieve tegelkachels is meestal 3 tot 5 dagen nodig.

 

www.tegelkachel.be

Kiezen tussen speksteen of kleisteen - De massieve tegelkachels - De warmelucht - tegelkachel
www.speksteenkachel.be

Homepage tegelkachel.be brochures verdelers

 

 

 

 

 

 

 

Tulikivi - Dan Skan - Alpina - Altech - speksteen - Ecostone - Mondex - Big Green Egg - Logmatic - Open haarden - Allesbranders - Kachel - Haard - Open haard - Schouw - Houtkachel - Gaskachel - Haarden - Tegelkachel - Schouwen - Tegelkachels - Radiator - Openhaarden - Openhaard - Saunakachel - Allesbrander - Speksteenkachel -- gaskachels - houtkachels - speksteenkachels - kachels - electrische verwarming - saunakachels - barbecue - houtklover - Pelletkachel - Pelletkachels -- Houtpellets - Tulikivi speksteenkachels